Thursday, February 20, 2014

Mendidik anak mengikut sunnah Rasulullah SAW

Assalammualaikum..
Salam Jumaat.....


          Sekali lagi mendengar berita tentang kes pasangan yang bakal dihukum atas kesalahan memukul anak. Rasa sedih dan simpati hanya dapat berdoa mereka terlepas atau paling tidak dikurangkan hukuman. Negatifnya masyarakat bukan islam mungkin memandang hukuman untuk tujuan mengajar terutama berkaitan dengan cara hidup islam itu satu penderaan, padahal hukuman dalam islam memang dibolehkan dan ada caranya tetapi bukan sampai mencederakan. Maklumlah anak-anak terutama yang berumur dibawah 15 tahun mahupun yang sudah dewasa pun boleh menyalahtafsir setiap kali mereka dihukum atau dirotan contohnya. Kalau dingat kembali masa kecil dulu memang saya agak nakal, rotan dan cubitan perkara biasa bila ada arahan dari emak yang tidak dipatuhi. Memang ada terfikir seolah olah macam mak tak sayang ke asyik nak pukul je tapi bila dah dewasa dan ada anak sendiri baru paham deritanya hati bila anak tak ikut arahan. Macam tu la perasaan makbak masa saya kecil-kecil dulu. 
          
Contoh yang terbaik mendidik anak-anak adalah mengikut cara Nabi Muhammad SAW. Harapan saya dapat meneladani teknik didikan baginda.

4 tahap bagaimana mendidik anak mengikut sunnah Rasulullah s.a.w adalah :
1)   Umur anak-anak 0-6 tahun. Pada masa ini, Rasulullah s.a.w menyuruh kita untuk memanjakan, mengasihi dan menyayangi anak dengan kasih sayang yg tidak berbatas. Berikan mereka kasih sayang tanpa mengira anak sulung mahupun bongsu dengan bersikap adil terhadap setiap anak-anak. Tidak boleh dirotan sekiranya mereka melakukan kesalahan walaupun atas dasar untuk mendidik.
Kesannya, anak-anak akan lebih dekat dengan kita dan merasakan kita sebahagian masa membesar mereka yang boleh dianggap sebagai rakan dan rujukan yang terbaik. Anak-anak merasa aman dalam meniti usia kecil mereka kerana mereka tahu yang anda (ibubapa) selalu ada disisi mereka setiap masa.

2)   Umur anak-anak 7-14 tahun.  Pada tahap ini kita mula menanamkan nilai DISIPLIN dan TANGUNGJAWAB kepada anak-anak. Menurut hadith Abu Daud, “Perintahlah anak-anak kamu supaya mendirikan sembahyang ketika berusia tujuh tahun dan pukullah mereka kerana meninggalkan sembahyang ketika berumur sepuluh tahun dan asingkanlah tempat tidur di antara mereka (lelaki dan perempuan). Pukul itu pula bukanlah untuk menyeksa, cuma sekadar untuk menggerunkan mereka. Janganlah dipukul bahagian muka kerana muka adalah tempat penghormatan seseorang. Allah SWT mencipta sendiri muka Nabi Adam.
Kesannya, anak-anak akan lebih bertanggungjawab pada setiap suruhan terutama dalam mendirikan solat. Inilah masa terbaik bagi kita dalam memprogramkan sahsiah dan akhlak anak-anak mengikut acuan Islam. Terpulang pada ibubapa samada ingin menjadikan mereka seorang muslim, yahudi, nasrani ataupun majusi.

3)   Umur anak-anak 15- 21 tahun. Inilah fasa remaja yang penuh sikap memberontak. Pada tahap ini, ibubapa seeloknya mendekati anak-anak dengan BERKAWAN dengan mereka. Banyakkan berborak dan berbincang dengan mereka tentang perkara yang mereka hadapi. Bagi anak remaja perempuan, berkongsilah dengan mereka tentang kisah kedatangan ‘haid’ mereka dan perasaan mereka ketika itu. Jadilah pendengar yang setia kepada mereka. Sekiranya tidak bersetuju dengan sebarang tindakan mereka, elakkan mengherdik atau memarahi mereka terutama dihadapan adik-beradik yang lain tetapi banyakkan pendekatan secara diplomasi walaupun kita adalah orang tua mereka.Kesannya, tiada orang ketiga atau ‘asing’ akan hadir dalam hidup mereka sebagai tempat rujukan dan pendengar masalah mereka. Mereka tidak akan terpengaruh untuk keluar rumah untuk mencari keseronokkan memandangkan semua kebahagian dan keseronokkan telah ada di rumah bersama keluarga.

4)   Umur anak 21 tahun dan ke atas. Fasa ini adalah masa ibubapa untuk memberikan sepenuh KEPERCAYAAN kepada anak-anak dengan memberi KEBEBASAN dalam membuat keputusan mereka sendiri. Ibubapa hanya perlu pantau, nasihatkan dengan diiringi doa agar setiap hala tuju yang diambil mereka adalah betul. Bermula pengembaraan kehidupan mereka yang sebenar di luar rumah. Insha’Allah dengan segala displin yang diasah sejak tahap ke-2 sebelum ini cukup menjadi benteng diri buat merekaIbubapa jangan penat untuk menasihati mereka, kerana mengikut kajian nasihat yang diucap sebanyak 200 kali terhadap anak-anak mampu membentuk tingkahlaku yang baik seperti yang ibubapa inginkan.
                                                                                             Rujukan Excel Chalif Consultancy& services

          Harapan semua ibubapa untuk mendidik anak-anak supaya berjaya menjadi insan yang berguna di dunia dan akhirat dan senjatanya ialah doa ibubapa itu sendiri. Hari ini merupakan hari yang terbaik untuk berdoa dan waktu mustajab sekiranya berkesempatan mendengar ialah doa diantara 2 khutbah jumaat. InsyaAllah....

Wassalam
Noorazrin Musa

No comments:

Post a Comment